Etiquette door de ogen van een Greenkeeper

Sommige golfers weten nog altijd niet dat golf een spel is van etiquette waarbij we een spel spelen met een boekwerk aan regels, waardoor we zelf referee kunnen zijn. Spelers die niet op de hoogte zijn of deze regels niet hanteren creëren over het algemeen de grootste ergernissen op de golfbaan. Het is daarom dat wij je nog eens kort willen wijzen op de te hanteren regels op onze golfbaan. Dit allemaal uit het oogpunt van een greenkeeper.

ngf gedragregels etiquette poster def april 2020 page 001 scaled e1672149766366

Veiligheid

Een golfbal kan een enorme snelheid generen en daardoor een gevaar voor anderen worden. Dat is de reden dat de bal ALLEEN mag worden geraakt als de speler of greenkeeper voor jou ver genoeg weg is of dat hij een teken geeft dat je mag slaan.

Bij een afzwaaier zijn we allemaal geneigd om te denken: “Daar loopt toch niemand?” Maar weet je het 100 procent zeker? Je kunt lang niet altijd zien of er een andere golfer staat waar jouw bal naartoe gaat. Je weet ook lang niet altijd volledig zeker of er een greenkeeper aan het werk is waar jouw bal landt. Je roept misschien soms ‘voor niets’ FORE! Maar als je het niet doet, kun je verantwoordelijk zijn voor een ernstig ongeluk – omdat anderen dan niet gewaarschuwd zijn en hun hoofd niet kunnen bedekken. Je zult er dan heel erg spijt van hebben dat je verzuimde om FORE! te roepen.

Een greenkeeper heeft ten alle tijden voorrang

Divots

 • Om de gladheid van de speeloppervlak te herstellen en te herstellen op een manier die het best is voor genezing.
 • Zodat er geen onkruid of mossen kunnen groeien in de open geslagen stukken gras.

Pitchmarks

 • Om de gladheid van het puttingoppervlak te herstellen met de minste mate van verstoring.
 • Een pitchmark dat direct en juist hersteld is, herstelt binnen een paar dagen in het groeiseizoen. Als je deze schade niet goed of niet hersteld kan het tot een maand duren voordat de schade is hersteld.
 • Op de slecht of niet herstelde plekken kunnen ongewenste grassen of planten komen of evt. ziektes.

Bunkers

Als jouw bal in de bunker ligt moet je altijd de bunker betreden langs de laagste kant.

Voordat je de bunker verlaat moet je zorgvuldig alle gaten terug dichtharken op een correcte manier. Na het harken moet je de hark terug in de harkhouder leggen.

Golfkarretjes en trolleys

Hier zijn een paar belangrijke punten bij het gebruik van een golfkar en/of een trolley:

 • Gebruik zoveel mogelijk de aangeboden paden en zeker rond de greens of tees!
 • Parkeer uw kar of trolley niet op de rand van de tee maar op het pad. Thuis parkeer je toch ook niet naast de oprit
 • Loop met je trolley niet tussen bunker en green.
 • Wees met jouw golfkar geen racemachine.
 • Vermijd met de golfkar en trolley de natte gebieden.
 • Rij niet door de roughgebieden met de golfkar of trolley. Als jouw bal in deze zone ligt parkeert je jouw vervoermiddel op de semi-rough of de fairway.

Vlaggenstokken

Sinds 2019 mag de vlag in de hole blijven staan als we putten vanaf de green, er is geen straf meer als je dan de vlag raakt. Maar het is belangrijk dat spelers de met de hand uit de hole halen. Deze video laat zien wat spelers niet en wel moeten doen.

Elke golfspeler moet ervoor zorgen dat hij bij het neerleggen van de vlaggenstok op de green geen schade wordt toegebracht aan de puttingoppervlak. Dus leg de vlaggenstok rustig neer!

Na het putten de vlaggenstok op de juiste manier in het gat plaatsen voordat je de green verlaat

Wil jij een starttijd reserveren?

Boek jouw starttijd