Vrijdagmiddagclub Golfbaan Tespelduyn

Golfen met het mooiste uitzicht van Nederland

Artikel Door: Marente

Al zolang golfclub Tespelduyn in Noordwijkerhout er is – sinds 2011 – zijn Lieke Pennings, Alida de Groot en Ton Wieringa er regelmatig te vinden. Ze maken deel uit van een vriendenclub die elke vrijdagmiddag een balletje komt slaan. Om te bewegen, zichzelf uit te dagen, lekker buiten te zijn en zeker ook voor de gezelligheid.

Vrijdagmiddagclub Golfbaan Tespelduyn
Fotografie: De beeldredacteur / Martine Goulmy

Voor Alida en Lieke geldt dat ze pas begonnen zijn met golfen toen Tespelduyn werd opgericht. “Mijn man en ik wilden al 34 jaar geleden starten, maar met een eigen bedrijf en jonge kinderen hebben we het steeds op de lange baan geschoven”, vertelt Alida. “Golfen is ontzettend leuk, maar het vreet tijd. Met achttien holes ben je zo vier uur bezig. Voor mij viel die drempel weg toen deze golfbaan zo dicht bij huis kwam – met 9 holes, dat scheelt ook. En de kinderen waren inmiddels wat groter. Toen is het er eindelijk van gekomen.” Voor Lieke geldt hetzelfde. Zij kreeg de smaak te pakken toen ze tijdens een familie- uitje een golfclinic volgde.

Lieke; “Ik vond het zo’n kick om dat balletje goed te raken! Dat wilde ik veel vaker doen.”

Mee op een hype
Bij Ton, die al ruim twintig jaar golft, liep het net even anders. “Ook ik had vanwege een drukke baan lang geen tijd. Maar voor mij was de prikkel dat golf een hype werd in de zakenwereld. Toen ik zag dat belangrijke zakenrelaties gingen golfen met de concurrent, heb ik tegen mijn collega gezegd: ‘Nu gaan wij ook op golfles.’ En het aardige is dat ik daarna over de hele wereld, van Kuala Lumpur tot Zuid-Afrika, zelf met zakenrelaties heb gegolft. Inmiddels werk ik niet meer, maar het golfen houd ik erin. Het is een bezigheid die sportief gezien leuk is, want je loopt veel, maar het is ook een heel sociale sport. Je maakt er vrienden mee – ook al omdat je zoveel tijd met elkaar doorbrengt en elkaar dus echt leert kennen.”

Tussen de kangoeroes
De vrijdagmiddagclub kende elkaar al eerder, maar door het golfen zijn de vriendschappen verder gegroeid. Alida: “We organiseren bijvoorbeeld regelmatig een uitje om ergens in het land te gaan golfen. In Zeeland, Overijssel, waar maar een mooie baan is op maximaal twee uur rijden.” Ton: “Dat maakt de sport ook aantrekkelijk: golfbanen liggen altijd op prachtige locaties, midden in de natuur.” Lieke golfde zelfs in Nieuw Zeeland waar de schapen over de baan liepen en Ton in Zuid-Afrika tussen de leguanen.

Ook in eigen land levert golfen bijzondere ontmoetingen op: onder andere met vossen, herten, hazen, konijnen. “En weet je nog, die kraaien in Zandvoort?”, zegt Ton. “O ja”, lacht Alida. “Die waren zó brutaal! Ik had mijn tas bij de laatste hole gezet, alle ritsen dicht, maar nóg wisten ze mijn brood eruit te vissen.”

Uitzicht van Haarlem tot Den Haag
Op hun eigen baan in Noordwijker- hout genieten ze behalve van de natuur en de buitenlucht ook van het fabelachtige panorama: op het hoogste punt van Tespelduyn kijk je kilometers ver weg. Lieke: “Bij helder weer zie je aan de ene kant de Sint- Bavokerk in  Haarlem  liggen  en  aan de andere kant het Haagse Strijkijzer, die enorme toren. En in april staan overal om ons heen  de  bollenvelden in bloei. Het mooiste uitzicht van Nederland.”

Ton “Je wordt voortdurend uitgedaagd om jezelf te verbeteren.”

Het draagt allemaal bij aan het spelplezier, dat ook op zichzelf al groot is. Ton: “Het leukste is een hole in one slaan, dan krijg je een fles champagne. Maar ook gewoon een mooie slag maken, dat je voelt dat je een bal goed raakt, met de perfecte techniek.”

Alida vult aan: “Je wordt voortdurend uitgedaagd om jezelf te verbeteren. Je bent weliswaar met een groepje op pad en in competitie, maar je speelt vooral tegen jezelf. Om je eigen handicap weer een stapje omlaag te krijgen.”

Ideale sport om later in te stappen
Het handicapsysteem in de golfsport zorgt ervoor dat iedereen op z’n eigen niveau kan  spelen,  en  toch  kans maakt om te winnen van iemand die veel beter is. Want de minder ervaren speler krijgt een voorsprong in de puntentelling. Ton, Lieke en Alida behoren met hun handicaps van 20 tot 24 tot de middenmoot. Alida: “We zijn geen echte cracks, maar we komen heel aardig mee. Je kunt in relatief korte tijd je golfvaardigheidsbewijs halen. Ik heb indertijd een tiendaagse spoedcursus gedaan. Dat was toen  echt  stampen op de theorie, ik was aan het eind helemaal kapot. Maar het is gelukt.”

“Tegenwoordig hoef je de theorie ook niet echt meer te leren”, zegt Lieke.

Je krijgt nu gewoon uitgebreide informatie over de spelregels, de regels van de baan, de omgangsregels, en dat is het. Iedereen kan zo beginnen. En je hoeft ook niet piepjong te zijn, wil je het nog leren. Sterker nog: het is de ideale sport om mee te beginnen na je vijftigste.

Wil jij ook beginnen met golf?

Van 5- tot 95-jarigen, van beginner tot lage handicapper; iedereen krijgt een aanpak op maat bij Golfschool Tespelduyn. De les-aanpak is er dan ook op gericht om op enthousiaste wijze nieuwe golfers zo snel mogelijk in de baan te krijgen en hen daarna op een goede manier te helpen een steeds beter spelniveau te krijgen.

Bekijk hier de verschillende mogelijkheden van Golfschool Tespelduyn