Tespelduyn Hole 9 water A3 1

Tespelduyn hole 9: Ontwerp visie door golfbaanarchitect Frank Pont

Sinds enige tijd werk ik samen met Tespelduyn met als doel om de baan nog leuker, mooier en beter te maken. De filosofie die wij vanuit mijn bedrijf Infinite Variety Golf Design bij dit soort projecten hanteren is kort gezegd om zoveel mogelijk holes strategisch te maken. Het grootste voordeel van een strategische hole is dat je als speler aan het denken wordt gezet om de hole optimaal te spelen. Ook is het zo dat een goed ontworpen hole moeilijk is voor goede spelers en vergevingsgezind voor de andere spelers.

Tespelduyn Hole 9 water A3 1

Hoe maak je een hole strategisch?

Een van de belangrijkste aspecten is het asymmetrisch verdedigen van een green. Dat betekent dat je een green niet met een bunker links en rechts verdedigt, maar juist door een bunker slechts aan een kant van de green te leggen. Door deze bunkerplaatsing komt er een optimale plaats op de fairway om de green aan te spelen; bijvoorbeeld is de greenbunker rechts dan is de optimale plek voor een schot naar de green aan de linkerkant van de fairway. Vaak wordt daar dan weer een fairwaybunker geplaatst om het moeilijker te maken om de bal op de optimale plek te plaatsen. Deze methode maakt het voor goede spelers moeilijker om te scoren terwijl het voor de gemiddelde speler meer mogelijkheden geeft om de bunkers te vermijden.

Hoe passen we dit principe toe bij hole 9?

Deze hole is op het moment eigenlijk moeilijker voor mindere spelers dan voor goede spelers, hetgeen niet ideaal is. Dat wordt enerzijds met name veroorzaakt door de symmetrische bunkerverdediging van de green, maar anderzijds ook vooral door de plaatsing van de waterhindernis juist op de lengte waar de drive van een gemiddelde speler landt. Kort gezegd liggen de bunkers en de waterpartij beiden niet op de optimale plaatsen.

Wij gaan het water dichter naar de tee te verleggen zodat alle spelers er in principe gemakkelijk overheen kunnen spelen. Daarnaast gaan we de greenbunker rechts bij de green dichter bij de green leggen en de linkerbunker iets voor de green komt te vervallen. Er komen twee nieuwe fairwaybunkers in een diagonaal richting de rechter greenbunker te liggen.

De nieuwe situatie maakt dat de gemiddelde speler een gemakkelijker tee schot heeft. Hij of zij moet alleen voorkomen dat het tee schot in een bunker terecht komt. Hoe meer de speler op rechts mikt, hoe veiliger het is, maar des te moeilijker het schot naar de green wordt. Voor de goede speler zijn er keuzes te maken hoeveel risico hij of zij wil nemen om de optimale locatie voor het approach schot naar de green te bereiken, wat ergens links tussen de twee fairway bunkers ligt.

Als laatste maken we de bunker achter de green dicht en wordt deze vervangen door kort gemaaide graskuilen zoals je die ook vindt op Nederlandse topbanen als de Pan en de Haagsche. Dat betekent dat je goed moet oppassen dat je schot naar de green niet te ver is om te voorkomen dat de bal het water in gaat.